EXPOSITIE

Galerie Vlieland Maritiem Art presenteert met gepaste trots een nieuwe expositie.

Op zondag 6 mei opent Galerie Vlieland Maritiem Art een tentoonstelling met een overzicht van het werk van tekenares en schilderes Trudi Oosthoek.

Trudi - Rotterdamse van geboorte – tekent al sinds ze zich kan herinneren. Ze tekende zo vaak ze kon en waar ze kon. Zelfs op school in de klas was haar drang om vast te leggen en te creëren niet te stuiten. Het was dan ook meer dan logisch dat haar vervolgstudie in de artistieke richting was.

Enkele jaren op de Koninklijke Academie in Den Haag werden gevolgd door afronding van haar studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Na ruim 7 jaar werkzaam te zijn geweest als illustratrice voor de afdeling Natuureducatie van de gemeente Rotterdam koos zij er voor om als beeldend kunstenaar te gaan werken.

Trudi liet zich inspireren door beeldend kunstenaar en vooral ook tekenaar Gustave Doré en ook door de Nederlandse illustrator, schilder en cartoonist Otto Dicke, van wie zij zelf nog les heeft gehad. Mede door haar gedegen opleiding beheerst zij verschillende technieken zoals schilderen in acryl, olieverf en aquarel. Daarnaast maakt Trudi pastels en veel pentekeningen. Bescheidenheid siert haar. Ze pretendeert dan ook niet om te wedijveren met haar voorbeelden maar toch zien we overeenkomsten. Vooral in haar pentekeningen is een grote intensiteit te ontdekken en kijken we niet uitsluitend naar een tekening. Het beeld dringt zich zachtjes maar onvermijdbaar aan je op. Interesseert en intrigeert. Beeldtaal pur sang. Haar onderwerpen waaronder veel landschappen, beperken zich niet alleen tot Vlieland. Haar inspiratie betreft ook Friesland, Frankrijk, Italië en Afrika.

In de loop van de jaren heeft Trudi op veel plekken geëxposeerd; onder andere in kleine galeries in Zuid-Holland maar bijvoorbeeld ook in Kunstzaal van Heijningen in Den Haag. Op Vlieland exposeerde Trudi in hotel Seeduyn, natuurcentrum De Noordwester en in museum Het Tromp’ s Huys. Als toenmalig lid van de Waddenkunstkring nam ze in 1999 deel aan de reizende expositie langs de Waddeneilanden en provinciehuizen van Friesland, Groningen, Drenthe en Noord-Holland. Andere exposities waren onder andere in Galerie De Valk in Harlingen.

Door de uitgestrektheid en schoonheid van de wadden – mede door vele vakanties op Vlieland - ontstond een affiniteit met het gebied.  Het was dan ook een vreugde voor het gezin dat ze, door de professie van echtgenoot Bob, in 1991 naar Vlieland konden verhuizen. Hier gaf Trudi cursussen tekenen/schilderen aan Vlielanders en workshops aan toeristen via camping Stortemelk.

Het werk van Trudi laat zich lastig vangen in een stijlkwalificatie. Realistisch is het zeker – heel herkenbaar – maar met een lieflijke toets maar niet romantisch te noemen. Het is niet opgesmukt maar eerlijk in zijn weergave. Het vakmanschap schijnt er in door. Details kloppen allemaal en passen zeer goed in het bijzonder kleurgebruik en het licht dat zij met name in haar “waddenbeelden” zo treffend weet te vangen. Sfumato; niet als middel maar eerder een weergave van het gezeefde licht dat de wadden haar sfeer geeft.

Samen met haar broer Frans Gijzemijter maakte zij een prachtig boek met foto’s van 25 jaar werken op Vlieland. Het boek heeft als titel, “Vlieland, Eiland van licht” en vele werken daaruit zijn te zien en te koop in de gelijknamige expositie. Speciaal voor deze expositie heeft de kunstenaar een aantal nieuwe werken gemaakt. Het werk omvat olieverfschilderijen, pastels, aquarellen en pentekeningen.

Niet geheel toevallig was Trudi één van de Vlielanders die in de NPO serie De  Eilanden haar beeld van het eiland mocht schetsen. Het programma waarin bioloog Midas Dekkers in elk jaargetijde een waddeneiland bezoekt geeft mede door haar beeld en tekst een poëtisch beeld van haar Vlieland.

We nodigen u van harte uit om het werk van Trudi te komen bewonderen in onze galerie op haar en ons Vlieland. De expositie is in Galerie Vlieland Maritiem voor het publiek te zien vanaf maandag 7 mei tot en met 1 september 2018.